Maandelijkse archieven: september 2018


Partner gespreksgroep

Beste allen,

Afgelopen week werd ik benaderd met de vraag of er ook een gespreksgroep is voor partners van de wat jongere MS patiënten in de regio.

Er is al een gespreksgroep voor deze patiënten, eventueel met partner. Maar nog geen groep voor alleen partners (van de wat jongere MS patiënt). Deze mensen die in de drukke levensfase zitten van werk, eventueel gezin, etc.

Ik ben nu aan het inventariseren om te kijken of deze vraag breder leeft?Als er meerdere geïnteresseerden zijn, die een gespreksgroep voor partners een goed idee vinden, kan ik na de zomervakantie een bijeenkomst organiseren. Ik hoor graag van jullie of je (of jouw) partner hier behoefte aan heeft. Zo ja? Meld je aan via de onderstaande mailadres.

Vergeet niet om even je contactgegevens te vermelden (mail & tel.) Als het kan ontvang ik graag voor 8 juli je reactie.

Voor verdere informatie mag je uiteraard ook altijd contact opnemen.

Hartelijke groet,

Rieke Lantink Consulente MS Vereniging, regio Twente
riekelantink@gmail.com
Tel.: 06 30416460


MS Werkloket

MS Vereniging Nederland heeft op donderdag 8 februari een nieuwe website gelanceerd: www.mswerkloket.nl De website is bedoeld om mensen met MS te helpen en informeren op het gebied van werk. Op deze site staat praktische informatie over werken met MS en handige checklists. De site is bedoeld voor mensen met MS, maar ook voor werkgevers en zorgverlenersOok worden ervaringsverhalen uitgewisseld en kun je contact opnemen met een MS-coach voor MS en werk.

Werken met MS, kan dat? Het is een vraag die mensen met MS én werkgevers vaak bezighoudt. De MS Vereniging Nederland vindt: ja, meestal wel! Soms fulltime, maar vaker parttime. Met de website en MS-coaches ondersteunt de vereniging mensen met MS en hun werkgever.

Werkenden met MS lopen tegen veel vragen aan. Vertel ik mijn collega’s wel of niet over mijn ziekte? Raak ik mijn baan kwijt als ik het mijn leidinggevende vertel? Kan ik mijn werkgever om aanpassingen vragen?  Op deze en vele andere vragen, geeft de website een antwoord.

Naast de website is ook een brochure beschikbaar die als naslagwerk kan dienen voor een gesprek met de werkgever of bedrijfsarts. Deze brochure is te downloaden van www.mswerkloket.nl of te bestellen via info@msvereniging.nl.

Samen met de lancering van de website heeft de  MS Vereniging Nederland ook het manifest Fit for Work ondertekend. Fit for Work is een programma van de stichting Centrum Werk Gezondheid. Het manifest pleit voor een nationale aanpak om samen met werkgevers, werknemers en zorgverleners meer mensen met een chronische aandoening aan het werk te houden.

Chris Schouten (links) ondertekent in aanwezigheid van Paul Baart (Centrum Werk Gezondheid) het manifest Fit for Work.


MS Experience Toolkit, gespreksgroep Enschede

Zaterdag 27 januari was er weer een bijeenkomst van de gespreksgroep in de Magneet in Enschede.

Deze keer was Jan-Rein van Esseveld, voorlichter bij de MS vereniging en bestuurslid in de regio Twente, te gast met de “MS Experience Toolkit”.  Met deze toolkit kunnen mensen (zonder MS) ervaren wat het (fysiek)inhoud om MS te hebben. 

Na een introductie van zich zelf waarin Jan-Rein vertelde over zijn MS en wat de MS hem “gebracht” heeft zijn we aan de slag gegaan met de Toolkit. Met we bedoel ik dan de partners en andere gasten zonder MS. Een heel scala aan symptomen is voorbij gekomen. O.a. zicht problemen, gevoelsstoornissen, “zware” ledematen en een klapvoet. Iedereen deed enthousiast mee en heeft op deze manier kunnen ervaren wat het (een beetje)  fysiek inhoud om MS te hebben.

Mocht u ook belangstelling hebben voor een voorlichting/gastles met de MS Experience  Toolkit, voor bv een klas, familie, collega’s, etc. of wilt u meer informatie. Neem dan even contact op met Jan-Rein van Esseveld via webmaster@mspvtwente.nl