Vakantie en MS


Vakantie is net zo belangrijk voor iemand met MS als voor een ander. ‘Gewoon’ op vakantie kan niet altijd, maar er is meer mogelijk dan u misschien denkt. Er zijn veel organisaties die zich toeleggen op vakantiereizen voor mensen met een handicap. U moet wel vaak ruim van tevoren boeken.

 Aangepaste vakanties

Iedereen wil wel eens op vakantie. Als u MS hebt, is het echter niet zo vanzelfsprekend om ‘zomaar’ weg te gaan. Voor mensen met een handicap zijn er gelukkig veel mogelijkheden om op vakantie te gaan. Individueel of in een groep, in Nederland of naar het buitenland, natuur of cultuur, sportief of lui, voor ouderen of jongeren – er is meer mogelijk dan u misschien denkt.

“Ik wilde eerst niet met zo’n groepsreis mee. Niets voor mij, vond ik. Maar na een paar zomers in Nederland begon ik vreselijk naar het buitenland te verlangen. Een andere taal, ander eten, een andere omgeving. Dus toen ben ik toch met zo’n groepsreis meegegaan. En eerlijk is eerlijk, ik heb een heel leuke vakantie gehad. Er zijn wel een paar nadelen, maar op vakantie word je altijd wat makkelijker. Je denkt snel: ach, waar maak ik me eigenlijk druk om…”

Boek tijdig, er is vaak veel belangstelling voor de hier genoemde reizen. Boek daarom ruim van tevoren!

De Blauwe Gids

Een goed overzicht vindt u in de Blauwe Gids. Daar presenteren ongeveer vijfentwintig organisaties hun reizen. U kunt de gratis gids bestellen bij de Nederlandse Branchevereniging Aangepaste Vakanties: (088 – 33 55 700, www.nbav.nl). U kunt ook een e-mail sturen: info@nbav.nl.

Aangepaste vakantiehuizen in Nederland

Het Prinses Beatrix Fonds verhuurt vakantiehuizen die helemaal zijn aangepast voor mensen met een handicap. Hierover kunt u een folder aanvragen. Om hiervan gebruik te kunnen maken hebt u een medische verklaring nodig. (070 – 346 30 34, www.prinsesbeatrixfonds.nl)

Ook de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO) verhuurt goed toegankelijke stacaravans en bungalows. Leden krijgen korting.

(033 – 465 43 43, www.ango.nl).

Andere organisaties

Bij de Stichting Globe Roller kunnen mensen die een rolstoel gebruiken terecht voor groepsvakanties naar verschillende, per jaar wisselende bestemmingen. De stichting organiseert reizen naar populaire bestemmingen in landen zoals Spanje, Griekenland en Turkije, maar ook rondreizen in verre landen zoals Peru, de VS of Indonesië. Meer informatie : 040 – 252 65 70, www.globe-roller.nl.

Gehandicaptensport Nederland organiseert watersportvakanties, bijvoorbeeld op de aangepaste zeilklipper Lutgerdina. Meer informatie : 030 – 659 73 00, www.gehandicaptensport.nl.

De Stichting Recreatie Gehandicapten (SRG) organiseert groepsreizen, zowel naar binnen- als buitenland. Er is meer mogelijk dan u denkt Meer informatie: 023 – 536 84 09, www.srg-vakanties.nl.

De Stichting Senior Vakantie Plan organiseert vakanties voor ouderen. Meer informatie: 023 – 536 84 09, www.seniorvakantieplan.nl.

Stichting de Uilenhorst, de Uilenhorst wordt volledig geëxploiteerd op non-profit basis en draait geheel op vrijwilligers. De woning is volledig rolstoeltoegankelijk, zie voor informatie  www.de-uilenhorst.nl. In de regio is ook een Buurtzorg team aktief.

En u kunt natuurlijk terecht bij de MS Vereniging Nederland. In het verenigingsblad MenSen staat regelmatig informatie over vakantiereizen voor mensen met MS. Meer informatie 088-374 85 00, www.msvereniging.nl.